Låga nivåer av T4 och T3? Med för lite progesteron kan dina nivåer av fria sköldkörtelhormoner minska. Hormoner fungerar i ett samspel och våra kvinnliga könshormoners kopplingar till sköldkörtelhälsa är inget undantag.
– Annonslänkar för Bodystore –
Hormoner har olika styrkor och roller och när de är i balans, agerar de harmoniskt för att främja hälsa och välbefinnande. Men om ett hormon brister – till exempel progesteron i förklimakteriet och klimakteriet, störs dynamiken, vilket kan skapa problem som hormonell obalans och ohälsa.
Som om det inte vore nog att hålla reda på sköldkörtelhormonerna, behöver vi också balansera våra kvinnliga könshormoner progesteron och östrogen.
Progesteron är särskilt viktigt för sköldkörteln på följande sätt:
- Tillräckligt med progesteron ökar nivån av fritt sköldkörtelhormon (1).
- Ökar aktiviteten i de celler som bildar sköldkörtelhormon (2).
Innehåll
- Progesteron – Det kvinnligaste hormonet?
- Första hormonet som försvinner vid förklimakteriet
- Exakt vad händer med sköldkörteln vid progesteronbrist?
- Hur kan det se ut på provsvar?
- Att stötta progesteron med livsstil
- Behandling med bioidentiskt progesteron
- Behandling med progesteron och sköldkörtelhormoner
- Slutsats progesteron och sköldkörteln
Progesteron – Det kvinnligaste hormonet?
Från pubertet till menopaus är progesteron centralt i varje fas av en kvinnas hormonella resa.
Under menscykeln är det som högst från ägglossning och fram till mens. Under graviditet producerar moderkakan stora mängder progesteron.
Progesteron gör att vi upplever lugn och ro, samt emotionell stabilitet.
Många av oss känner inte alls igen att vi skulle vara lugna eller stabila. En god natts sömn minns vi inte ens när vi hade sist. Precis som du kanske misstänker är det då så att progesteron har lämnat sin plats vid produktionsbandet som är hormonell hälsa. Vi har helt enkelt för lite progesteron.
Vid PMS, förklimakterie eller klimakterie är det vanligt att ha symtom av progesteronbrist. Här är de vanligaste:
- Oregelbundna menstruationer
- PMS-besvär (irritabilitet, humörsvängningar)
- Sömnproblem
- Svårt att bli gravid (infertilitet)
- Minskad sexlust
- Ångest eller depression
- Obalanser i sköldkörtelhormoner och symtom på hypotyreos
Första hormonet som försvinner vid förklimakteriet
Det är dags att skrota bilden av klimakterisymtom som kopplade enbart till mens eller värmevallningar och som kommer när vi är omkring 50. Menopaus är bara en dag i en kvinnas liv – när hon inte haft mens på ett år.
Nej, istället är sanningen att redan från 30-årsåldern kan kvinnor uppleva symtom av förändringar i våra könshormoner. Det kallas då förklimakteriet.
Förklimakteriet är den fas i en kvinnas liv då äggstockarnas förmåga att producera mogna ägg viker. Just produktionen av mogna ägg är så viktig för progesteronnivåerna eftersom det produceras från resterna av ägglossningen i äggstocken. När vi går igenom klimakteriet viker alltså först nivåerna av progesteron och därefter försvinner östrogen. En utmärkt källa för mer information om detta är Mia Lundin och hennes böcker.
Exakt vad händer med sköldkörteln vid progesteronbrist?
Låga nivåer av progesteron, särskilt i kombination med förhöjda östrogennivåer (östrogendominans), ökar produktionen av tyreo- globulin (TBG). TBG binder upp sköldkörtelhormonerna T3 och T4, vilket minskar andelen fritt hormon. Det gör dem mindre tillgängliga för cellerna, vilket kan orsaka symtom på hypotyreos trots normala blodvärden.
Progesteron har också i cellstudier visat sig vara stimulerande för sköldkörtelcellerna. Där vet vi dock inte exakt hur det i verkliga livet påverkar funktionen i sköldkörteln eller sköldkörtelhormonnivåer.
Hur kan det se ut på provsvar?
Hur ser det då ut på dina provsvar för sköldkörteln om du har progesteronbrist? Det kluriga är att de kan vara låga eller inom referens men åt det låga hållet. Tyvärr är referensvärden inte detsamma som optimala hormonnivåer.
Det du får göra är att jämföra med tidigare prover för att se hur dina mönster ser ut. Frågor att ställa dig:
- Hur var mina värden när jag mådde bra? Stress och annat som händer oss i livet kan påverka progesteron och därmed sköldkörtelvärdena oavsett om vi är i fertil ålder eller inte.
- Hur var mina värden när jag hade bättre hormonell balans? Misstänker du att dina hormoner förändrats kan det vara ett skäl till förändrade labsvar. Är du över 40 är sannolikheten stor att det är så att progesteron inte tillverkas i tillräckigt stor mängd från dina äggstockar. Jämför då med prover från tidigare. Kanske har du inte sådana prover, det är inte alla som har.
Att stötta progesteron med livsstil
Om du har ägglossning och bra funktion i dina äggstockar kan du komma långt med att använda livsstilen för att öka progesteron. Det är individuellt hur länge vi har regelbunden ägglossning men efter 40 är det definitivt färre som har bra nivåer av progesteron. De mest effektiva livsstilsåtgärderna för att öka progesteron:
Hantering av stress: Stress höjer kortisol, vilket kan sänka progesteronproduktionen. Övningar som yoga, meditation och mindfulness är effektiva för att minska stress. Mer om stress och sköldkörteln.
Balans i kost: Hälsosamma fetter, som finns i avokado, nötter, olivolja och fet fisk, är viktiga eftersom progesteron bildas från kolesterol. Dessutom bidrar näringsämnen som vitamin B6, C, magnesium och zink till en optimal hormonproduktion. Även munkpeppar (vitex) är känt för att öka progesteronnivåerna.
Tillräcklig sömn: Regelbunden och god sömn stödjer hormonell balans och minskar stress, vilket hjälper progesteronproduktionen.
Rörelse och motion: Fysisk aktivitet minskar stressnivåer och främjar sömn.
Stöd för tarmhälsa: En balanserad tarmflora kan påverka hormonbalansen positivt. Pre- och probiotikarik mat och tillräckligt med fiber kan bidra till detta.
Hormonstörande ämnen: Undvik plastprodukter, särskilt de med BPA eller ftalater. Välj naturliga eller ekologiska hudvårdsprodukter utan parabener. Minimera användningen av produkter som innehåller vattenavvisande kemikalier som PFAS.
Behandling med bioidentiskt progesteron
När vi kvinnor når en viss punkt i livet när äggstockarna inte har samma funktion kommer det inte att hjälpa hur mycket vi än motionerar och äter nyttigt. De flesta av oss får symtom på grund av progesteronbristen. Om du trots att du tar hand om dig upplever symtom, du känner inte igen dig själv och ditt humör eller kanske till och med andra säger att du förändrats.
Då kan hormonbehandling vara ett alternativ. Tyvärr är det ovanligt att behandla förklimakteriet, bilden av klimakteriet lever som sagt kvar i form av värmevallningar och mens som upphör. Men sök på nätet, gå med i Facebookgrupper och prata med vänninor och fråga efter läkare som är uppdaterade på området.
Om du är orolig för biverkningar som cancer ska du vara noga med att få bioidentiskt hormon utskrivet. Det är nämligen de syntetiska formerna av progersteron (gestagen) som är kopplade till cancer och inte våra naturliga hormoner. Det kan förstås komma att ändras med nya studier och du bör diskutera din situation med din läkare.
Behandling med progesteron och sköldkörtelhormoner
Det finns inte så många studier på detta men en randomiserad och placebokontrollerad studie visade att kvinnor som fick 300 mg progesteron per dag också fick högre nivåer av fritt T4 men inte fritt T3.
Nu var studien inte så lång, enbart 3 månader och sköldkörtelhormoner kan behöva tid på sig att ställa in sig efter förändringar i behandling. Det behövs helt enkelt fler studier på exakt hur behandling med progesteron påverkar sköldkörteln.
Slutsats progesteron och sköldkörteln
Progesteron kan påverka sköldkörtelfunktionen genom att förändra nivåerna av fria sköldkörtelhormoner, T4 och T3. Det här är särskilt viktigt under stadier i en kvinnas liv som graviditet och klimakteriet, då hormonbalansen förändras. Om du upplever symtom som förändringar i vikt, energinivåer eller humörsvängningar, kan det vara en bra idé att kontrollera både dina sköldkörtel- och hormonnivåer. Regelbunden blodprovstagning, livsstilsförändringar och läkemedelsbehandling kan hjälpa till att stödja din hälsa, när du har hormonella förändringar.
Referenser
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23252963/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26089899/