Din stycketext (10)

Tillskott av Q10 för sköldkörteln – Bu eller Bä? 

Q10 är välkänt för att det kan stötta energinivåerna. Och många av oss med hypotyreos eller hypertyreos kan verkligen behöva lite mer kraft. Men tillskott av Q10 passar inte alla oss med sköldkörtelsjukdom. Här finns här allt du behöver veta innan du köper en burk. 

Q10, eller coenzym Q10 som är dess fulla namn, är en kändis bland de tillskott som utlovar energi. Och energi är något vi med sköldkörtelsjukdom ofta saknar. Men innan du sätter igång och tar extra av det behöver du se om det verkligen är en bra idé för just dig. 

Vad är Q10?

I den långa kedjan av biokemiska reaktioner som är vår energiproduktion är Q10 ett av de viktiga stegen. Utan Q10 blir det helt enkelt ingen energi. 

Q10 är också en viktig antioxidant i cellerna. Det är riktigt smart eftersom energiproduktionen bildar många skadliga ämnen, så kallade fria radikaler, vi behöver antioxidanter för att ta hand om. 

Q10 bildas från samma aminosyra som sköldkörtelhormoner, nämligen tyrosin. Som vi ska se får det stora konsekvenser för oss med hypotyreos eller hypertyreos. 

Symtom på Q10-brist

Vanliga symtom på Q10 brist är:

  • Trötthet
  • Muskelsvaghet
  • Muskelsmärta
  • Låg uthållighet
  • Hjärtklappning
  • Koncentrationssvårigheter
  • Huvudvärk
  • Nedsatt immunförsvar

Vem riskerar brist på Q10?

Kroppen kan tillverka Q10 själv men det finns ändå många situationer när den produktionen inte är tillräcklig. Till exempel: 

  • Ålder. Med högre ålder producerar vi mindre Q10. 
  • Hypertyreos. Vid för höga nivåer av sköldkörtelhormoner ökar förbrukningen av byggstenarna till Q10 och nivåerna av fria radikaler ökar, mer om det nedan. 
  • Hjärtsvikt. Q10 är viktigt för hjärtmuskeln och vid svikt ökar behovet av Q10. 
  • Diabetes. Kopplat till inflammation och fria radikaler – något som snabbt förbrukar Q10.
  • Betablockerare. Behandling med dessa läkemedel är kopplade till lägre nivåer av Q10.
  • Statiner. Läkemedlet hindrar produktionen av Q10.  

Q10 och hypertyreos 

Q10-nivåerna är i botten vid nyligen diagnosticerad Graves, som är den vanligaste formen av hypertyreos. Kommentaren från forskare som mätt blodnivåer av CoQ10 hos patienter är att lika låga nivåer aldrig uppmätts i människa förut.

Att nivåerna är så låga beror på två saker: 

  1. Sköldkörtelhormoner och Q10 använder samma byggsten, aminosyran tyrosin. 
  2. Q10 är en viktig antioxidant och vid den höga ämnesomsättningen förbrukas dessa i snabb takt. 

Är tillskott en bra idé för mig med hypertyreos?

Ja om du nyligen fått diagnos. Annars kanske. 

Tillskott är absolut en bra idé om du nyligen har blivit diagnosticerad. Små studier visar att att tillskott med antioxidanter ger en snabbare återhämtning efter diagnos av Graves. Tillskott av 120 mg Q10/dag gav även nydiagnosticerade patienter bättre hjärtfunktion.

De flesta behandlas med betablockerare initialt vid hypertyreos men en del av oss gör det även långsiktigt. Då kan det finnas risk för att dina nivåer av Q10 är för låga och du har nytta av tillskott. 

Om du däremot har fått hypotyreos av behandlingen du fått för din hyper, gäller samma för dig som för personer som från början hade hypotyreos. Läs därför mer under den rubriken.  

När du har normala värden igen är det inte säkert att du har låga nivåer av Q10. Kika på listan över riskfaktorer för lågt Q10 och på listan med symtom.

Q10 och hypo 

Produktionen av Q10 är lägre vid hypotyreos, underskott av sköldkörtelhormon, eftersom ämnesomsättningen är lägre. 

Inflammationen är ofta hög, vilket förbrukar antioxidanter som Q10.

Men bara för att produktionen av Q10 är lägre vid hypotyreos betyder inte det automatiskt att nivåerna är lägre. Omsättningen av Q10 är nämligen inte heller lika hög och istället kan nivåerna vara förhöjda om du har hypotyreos. 

Är tillskott en bra idé för mig med hypotyreos?

Kanske. 

Tvärtom vad man kan tro, eftersom trötthet är vanligt, är antagligen inte för lite Q10 problemet vid hypotyreos. Problemet är istället att energiproduktionen, på grund av för låga nivåer av sköldkörtelhormon, inte fungerar som den ska. Då är det där vi ska attackera problemet och diskutera alternativa behandlingar som tillägg av T3 eller förändrade doser av läkemedel. Du kan även läsa mer om att optimera dina sköldkörtelhormoner i den gratis e-bok du får om du skriver upp dig på nyhetsbrevet, se längst ner på sidan.

När hypotyreos behandlas med sköldkörtelhormon kan kroppens egen produktion av Q10 förbättras. Det kan det ta lite tid för kroppen att ställa in nivåerna och tillskott av Q10 kan vara användbart under övergångsperioden. Q10 i de doser som föreslås här, anses säkert och känner du dig osäker kan du dubbelkolla med din läkare. 

Även på längre sikt kan tillskott vara hjälpsamt om du har riskfaktorer och/ eller symtom för lågt Q10 (se ovan). 

Hur mycket Q10 ska du ta? 

Om du överväger att ta Q10 som tillskott:

  • En vanlig dos är 100–200 mg per dag
  • Rådfråga din läkare innan du börjar, särskilt om du redan tar andra läkemedel.
  • Q10 är fettlösligt, så ta det med en måltid som innehåller fett för bästa upptag.
  • Ta det separat från Levaxin, se nedan.

Q10 hindrar upptag av Levaxin 

Tillskott av Q10 hindrar upptaget av Levaxin och ska tas med minst 2 timmars mellanrum. Det beror på att båda innehåller aminosyran tyrosin och tävlar om upptag i tarmen.  

Sammanfattning

Q10 kan vara väldigt viktigt för dig som nyligen fått diagnosen hypertyreos.

För andra kan det vara värt att prova tillskott om du har symtom på Q10-brist men det viktigaste är att få rätt behandling med sköldkörtelhormon. Problemet vid hypotyreos verkar inte vara för lite Q10 utan för låg energiproduktion.

Referenser

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9952344

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-024-03411-1

https://www.mdpi.com/1422-0067/12/12/9216

Läs mer

Rätt kost vid hypertyreos

Rätt kost för dig med Hypertyreos

Du kan göra mycket för ditt välmående och din livskvalitet genom att anpassa din kost. Den stora fördelen med att använda livsstilen och kosten som