De flesta av oss med sköldkörtelbesvär har i grunden en obalans i immunförsvaret. Där kan A-vitamin hjälpa till. Och när sköldkörtelhormonerna väl cirkulerar där i blodet behöver de tas emot i cellerna för att vara aktiva. Där har du ytterligare en roll för A-vitamin.
– Annons för Bodystore –
Kanske har du läst att tillskott av A-vitamin kan ge problem med hälsan? Troligen är det så att höga tillskott av vitaminet gör att de positiva effekterna går över i att vara skadliga. Men faktum är att A-vitamin i rätt mängd är alldeles avgörande för sköldkörtelhälsa.
Funktionerna i kroppen är många och inkluderar frisk hud, fertilitet, god syn och starka ben.
När det gäller sköldkörtelns funktion har A-vitamin flera viktiga roller:
- Sköldkörtelhormonproduktion: A-vitamin är med i produktionen och omvandlingen av sköldkörtelhormoner från det inaktiva T4 till det aktiva T3.
- Immunförsvaret: Eftersom A-vitamin stöder immunförsvaret kan det hjälpa till att motverka autoimmuna sjukdomar som påverkar sköldkörteln, inklusive Hashimotos sjukdom och Graves sjukdom.
- Celltillväxt och differentiering: A-vitamin är viktigt för cellernas hälsa, vilket bidrar till en frisk sköldkörtelvävnad.
- Antioxidant: A-vitamin fungerar som en antioxidant, vilket skyddar sköldkörtelceller från oxidativ stress och skador (japp).
Hur vanligt är det med brist?
Det finns inte så många siffror på hur vanligt det är med brist på A-vitamin hos sköldkörtelpatienter. Däremot är forskare överens om att OM det finns en brist kan det ha stor påverkan på sköldkörtelns funktion (1). Därför är det viktigt att optimera dina nivåer av vitaminet.
Vad säger forskningen om vitamin A och sköldkörteln?
En randomiserad studie visade att tillskott med zink, vitamin-A och magnesium kunde förbättra värden av T4 och minskad inflammation i form av lägre CRP. Dosen A-vitamin var då 25 000 IU mg per dag (2).
Även personer som inte har någon diagnos av sköldkörtelbesvär kan ha nytta av tillskott av vitamin A. Friska kvinnor före klimakteriet fick ta 25 000 IU vitamin A under 4 månader. Efter det hade kvinnorna signifikant lägre TSH.
Kan jag ta A-vitamin med Levaxin?
Det går bra att ta vitaminet tillsammans med Levaxin men bara om du tar det som ett enda näringsämne. Ingår A-vitaminet i en multivitamin och mineraltablett är det säkrare att vänta 4 timmar efter att du tagit läkemedel. Annars kan upptaget av Levaxin påverkas.
Mat som innehåller mycket A-vitamin
Satsar du på att få i dig A-vitamin med kosten är det viktigt att veta att animaliska livsmedel innehåller aktiva former. Vegetabiliska livsmedel innehåller karotenoider som kroppen sedan kan omvandla till aktivt A-vitamin. Alla är inte lika bra på den omvandlingen. Det beror på att vi kan ha genetiska variationer i enzymet som står för omvandlingen.
A-vitamin finns det mycket av i dessa livsmedel:
- Lever: Nötköttslever och kycklinglever är bland de bästa källorna.
- Fisk: Fet fisk som lax, makrill och sardiner.
- Mjölkprodukter: Mjölk, ost och smör är bra källor, ibland är de också berikade med A-vitamin.
- Ägg: Äggula särskilt.
- Grönsaker: Orangea grönsaker som morötter och sötpotatis samt en del gröna som spenat och grönkål.
- Frukt: Även har gula och orangea frukter som mango, aprikoser och cantaloupe.
Hur mycket A-vitamin behöver jag?
Kvinnor mellan 18 och 70 år behöver enligt Livsmedelsverket ca 700 mikrogram (0,7 mg) A-vitamin (eller 700 så kallade retinolekvivalenter) per dag.
Studierna som visat positiva resultat för sköldkörteln har undersökt betydligt högre doser än så, cirka 7 000 mikrogram.
Problemet med dessa doser är att A-vitamin är ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att kroppen lagrar överskottet främst i levern. Höga nivåer kan symtom som yrsel, illamående, huvudvärk, hudirritation samt led- eller bensmärtor. Den högsta rekommenderade dosen för vuxna är därför 3 000 mcg (3 mg) per dag för män, kvinnor och kvinnor som är gravida eller ammar. På grund av att betakaroten enbart är en provitamin blir högsta dosen för det näringsämnet 20 000 mcg per dag (=20 mg).
Vill du prova högre doser än så är det viktigt att du diskuterar det med din behandlande läkare innan.
Vilken form av A-vitamin är bäst?
Mest effektiv är retinol som oftast finns i tillskott i form av retinyl palmitat. Den är direkt aktiv i din kropp.
Betakaroten är vanlig som A-vitamin i tillskott men den behöver omvandlas för att vara effektiv och alla är inte lika bra på det. Betakaroten är däremot billigare som tillskott än retinol.